Mike, saunameester


Kippenvel. Ik zat in een sauna waar het 110°C was, maar ik had kippenvel. En natuurlijk weer mijn gebruikelijk brok in de keel. Die er altijd bij is als ik mensen met toewijding en passie iets zie doen. Vandaag was dat Mike. Saunameester. Hij verzorgde de opgietsessie van 16 uur. Hoewel ... 'verzorgen'? Dat woord doet eigenlijk onrecht aan wat ik zag. Want wat ik vandaag ontmoette in de sauna, was kunst. Voor mij zelfs de meest pure vorm van kunst. Via een bezweet lijf en met ogen als gloeiende kolen. Tijdens een opgietsessie is de saunameester leverancier van warmte en geurtjes. In alle opgietsessies die ik tot nu toe bijwoonde, gebeurde dat op dezelfde manier: door het heen en weer zwaaien van een natte handdoek aan de voorzijde van de zweetlustigen. Wat ik vandaag bij Mike mocht ervaren, was van een ander kaliber. Wat hij deed, bracht me zodanig in vervoering dat ik het deze keer zonde vond mijn ogen te sluiten. Ik wilde geen moment missen van de gracieuze, wervelende bewegingen die ik Mike met de handdoek zag maken. Mijn God, zo prachtig. Hoe hij één werd met de handdoek die hij vast had. Hoe zijn ogen gefocust zijn handen volgden. Hoe hij met de grootst mogelijke toewijding en zorgvuldigheid ons voorzag van warm geurende stoomdruppels. Aaaa ... dit is passie en bezieling die bijna niet in woorden te omschrijven is. Het woord 'heilig' komt in me op. Eenwording. Het moment dat Mike één werd met de muziek, zijn handdoeken en zijn sierlijke bewegingen stopte mijn tijd. En werd ik zelf één. Met de zindering die ik in mijn lijf voelde.

#bezieling #inspirerendmensen #leven

Recente berichten